RJ45 kabels

Je wilt een nieuw kabelnetwerk aanleggen, maar eerst moet je nog beslissen welke netwerkkabels je gaat gebruiken.  C5e, C6, C6a of toch C7 of zelfs Cat8 ? Wat is eigenlijk het verschil tussen deze kabels? En is de duurste kabel altijd de beste? Hieronder de verschillen tussen de kabeltypes en weet je welke kabel je moet kiezen.   

Snelheid en bandbreedte; daar zit het verschil

De kabelcategorieën C5e, C6, C6a, C7 en C8  verschillen in snelheid waarmee data worden overgedragen. En ze verschillen in bandbreedte, dus de hoeveelheid data die tegelijkertijd verwerkt kan worden. Vergelijk het met een snelweg: op alle rijstroken wordt 100 km/u gereden, maar het maakt wel uit of het een 2-baans of 5-baans snelweg is. Bij netwerkkabels staat de bandbreedte gelijk het aantal rijbanen: hoe hoger de bandbreedte, hoe meer data tegelijkertijd overgebracht kunnen worden.

Dus is een hogere categorie altijd beter? In principe wel...mits je de capaciteit van het netwerk volledig benut. Maar dit is in de realiteit niet altijd het geval. Wij leggen onderaan uit wanneer een Cat5e of Cat6 kabel voldoende is en wanneer je beter voor een Cat6a of Cat7 kabel kunt gaan:

Ga naar de Cat5e patchkabels !

Gigabit en 100 MHz

✔️ Voor de kleinere thuisnetwerken
 

Gigabit en 250 MHz

✔️ Dé standaard voor thuisnetwerken
 

10 Gbit en 500 MHz

✔️ Voor intensief thuisgebruik en kmo/mkb bedrijven

10 Gbit en 600 MHz

✔️ Voor grote bedrijven en IT-netwerken

40 Gbit en 1000 MHz

✔️ Voor grote bedrijven en IT-netwerken


 
 
 

 C5e kabels 

✔️ Voor kleinere thuisnetwerken

Cat5e kabels kunnen snelheden bereiken tot 1000 Mbit/s, hebben een bandbreedte van 100 MHz en ondersteunen gigabit netwerken. Deze kabel is in het verleden gebruikt voor kleinere thuisnetwerken. Als je een nieuw netwerk aanlegt, kies dan liever voor een Cat6 kabel. Deze kabel kan namelijk meer data tegelijkertijd verwerken. Vergelijken we het weer met een snelweg: Cat5e heeft 2 rijbanen en Cat6 heeft er 5!

 

 C6 kabels

✔️ De standaard voor thuisnetwerken

C6 kabels kunnen snelheden bereiken tot 1000Mbit/s - dat is 1 Gigabit per seconde, hebben een bandbreedte van 250 MHz en ondersteunen gigabit-netwerken. Deze kabels zijn anno 2022 de standaard voor thuisnetwerken.

 

 C6a kabels

✔️ Voor intensief thuisgebruik en mkb-bedrijven

C6a kabels kunnen snelheden bereiken tot 10.000Mbit/s, hebben een bandbreedte van 500 MHz en ondersteunen 10 gigabit netwerken. Deze kabels kies je voor intensief gebruikte thuisnetwerken. Bijvoorbeeld als je online Full HD-films kijkt, online computerspelletjes speelt of thuis werkt en regelmatig online teammeetings in je agenda hebt staan. C6a is daarnaast de meest gebruikte kabel voor middelgrote bedrijfsnetwerken waar men tegelijkertijd veel up- en downloadt.

 

 C7 en C8 kabels

✔️ Voor grote bedrijven en IT-netwerken

C7 kabels kunnen snelheden bereiken tot 10.000Mbit/s, hebben een bandbreedte van 600 MHz (1000 MHz voor C8)  en ondersteunen 10 gigabit (40 Gb voor C8) netwerken. Deze kabels worden voornamelijk gebruikt voor grotere bedrijfs- en IT-netwerken. Werken veel mensen tegelijkertijd op het netwerk - zoals klantenservice, verkoop, inkoop en de IT-afdeling? Dan moet het netwerk hard werken om alle gegevens storingsvrij te verwerken. Met een C7 of C8 kabel is dit geen probleem.

 CCA of 100% koper 

Bij netwerkkabels zie je – naast de categorie – ook de omschrijving CCA en 100% koper. Dit zegt iets over de binnenkant van de kabel.

CCA betekent ‘Copper Clad Aluminium’. Deze kabel heeft een aluminium kern met een koperen coating.

Een 100% koperen kabel - de naam zegt het al - is een volledig koperen kabel. Een koperkabel is duurder dan een CCA kabel, maar het heeft ook een aantal voordelen:

Hoe hoger het kopergehalte in de kabel, des te lager de weerstand. En hoe lager de weerstand, des te sneller het dataverkeer en stabieler de netwerkverbinding. Bovendien zijn 100% koperen kabels minder gevoelig voor kabelbreuk, ze zijn ook beter voor PoE (power over ethernet).

Daarom is voor bedrijfsnetwerken en intensief internetgebruik een 100% koperkabel de beste keuze. De goedkopere CCA kabels volstaan voor kleinere thuisnetwerken. CCA kabels zijn er in de categorieën Cat5e en Cat6. 100% koperkabels zijn er in alle kabelcategoriën.

 Afscherming

Netwerkkabels verschillen van elkaar in de opbouw, dus in de afscherming van de aderparen.

Een UTP kabel is een niet-afgeschermde kabel: de kabel- of aderparen hebben dus geen afscherming. Als de netwerkkabels niet naast stroom- of COAX-kabels lopen, kun je deze onafgeschermde kabels prima gebruiken.

SSTP en SFTP zijn afgeschermde kabels. Dit betekent dat de kabels door een extra folie of gevlecht beschermd zijn tegen storingen (interferentie). Liggen de netwerkkabels naast stroom- en COAX-kabels, dan raden we je aan om afgeschermde kabels te gebruiken.


Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN